Родитељи као подршка здравом почетку,емотивном и друштвеном развоју детета

Руководилац: Мр сц мед др Светлана Младеновић Јанковић
Тел: 011 2078655,
email: svetlana.jankovic@zdravlje.org.rs

Предавачи: Мр сц мед др Светлана Младеновић Јанковић, Др сц мед Душанка Матијевић, Мр сц мед Љиљана Сокал Јовановић, ВМС Александра Вучковић, ВМС Анђелка Котевић
Циљна група: Медицинске сестре, Здравствени техничари
Број бодова: Полазници 4
Број одлуке о акредитацији: 153-02-3563/2012-01
Број акредитације: Д-1-2221/12
Датум доношења одлуке: 15.11.2012.године
Програм је бесплатан за све полазнике

Циљ програма

  • Унапређење знања полазника о правилној нези децe, утицају емоција на понашање и значају окружења и понашања родитеља на здравље и правилан развој деце
  • Унапређење вештина полазника о примени техника правилне неге деце и процени родитељске праксе у области здравља и развоја деце

Садржај програма

Увод

Родитељство представља срећу, задовољство, интензивно емотивно искуство, доноси многа узбуђења али исто тако може представљати стрес и велики изазов. Родитељи брину да ли ће успети да однегују и васпитају здраво и сретно дете.

За правилан психофизички развој деце у целини потребан је неко ко ће их волети, неговати, даноноћно бринути о њима, одвојити време да их схвати и покушати да одговори на њихове јединствене потребе као личности: физичке, емотивне и друштвене. Деца која су вољена, негована, поштована, која осећају да неко о њима брине, имају најбољи почетак.

Метод рада: креативне радионице

Овај метод подразумева интерактивни, партиципаторни приступ односно учешће у раду свих учесника семинара. Управо је вежбање примене ових метода од стране учесника један од основних циљева семинара. Након кратких теоријских уводних излагања, непосредно се користе партиципаторне методе и технике рада, како би учесници овладали овим вештинама.

I МОДУЛ – Емотивни и друштвени развој детета

У оквиру овог модула даје се теоретски оквир и развијају вештине везане за: развијање самопоштовања код детета, развијање самосталности и немир због одвојености од својих ближњих, сигурност деце, изградња односа родитељ дете, разумевање темперамента и учење кроз игру у најмлађем узрсату.

II МОДУЛ – Понашање родитеља и развој деце

Модул приказује аспекте породице и кућног окружења који представљају примарни контекст за развој одојчади и мале деце. У овом окружењу родитељи пружају негу, надзор и интеракцију са друштвеним и физичким окружењем неопходним за развој и напредак деце. Знање родитеља о развоју деце у великој мери утиче на свакодневно одлучивање и квалитет живота деце.

III МОДУЛ - Емоционална интелигенција

Након теоретског оквира везаног за значај развоја емоционалне интелигенције, од најранијих дана за њихову будућу срећу, ментално здравље, успех у животу уопште, а посебно на послу, изводе се вежбе у смислу прознавања појединих емоција и тзв. емоционалне неписмености. Потребно је научити али савладати вештину од стране деце али и њихових родитеља да контрола мисли и емоција, представља највиши ниво личне одговорности сваког човека који ће имати непосредне импликације на његов живот у целини.

IV МОДУЛ – Нове препоруке за негу и купање беба – масажа беба

Након кратког теоретског уводa модул је у целини предвиђен као непосредна демонстрација и приказ новина везаних за негу беба. Изводе се и вежбе масаже беба у циљу ране стимулације њиховог правилног раста и развоја.

По завршетку семинара предвиђена је завршна евалуција семинара и додела сертификата.

Сатница

Сатница

Тема

Метод обуке*

Предавач

Емотивни и друштвени развој деце

Предавање

Мр сц мед др Љиљана Сокал Јовановић

Понашање родитеља и развој деце

Предавање

Мр сц мед др Светлана Младеновић Јанковић

Процена развојно стимулативног окружења за децу

Вежба

Александра Вучковић, ВМС

Пауза

Значај емоционалне интелигенције за здравље и развој деце

Предавање

Др сц мед Душанка Матијевић

Радионица: Технике развоја емоционалне интелигенције

Вежба

Др сц мед Душанка Матијевић

Нове препоруке за купање и негу беба

Предавање

Анђелка Котевић, ВМС

Масажа беба

Предавање

Анђелка Котевић, ВМС

Правилне технике масаже

Вежба

Анђелка Котевић, ВМС

Масажа беба

Филм

Евалуација курса

Време и место одржавања

Курс ће бити одржан у просторијама Градског завода за јавно здравље 3. октобра 2013. године

За више информација позовите  руководиоца едукације на Тел: 011 2078655

Последња измена: Friday, 6. September 2013., 11:58