Правилна исхрана - јавноздравствени аспекти и нове препоруке
- Тест је акредитован одлуком Здравственог савета Србије број: 153-02-94/2024-01, од 11.03.2024. године, под бројем: A-1-210/24
- Акредитован за: лекаре, стоматологе, фармацеуте, биохемичаре, медицинске сестре, здравствене техничаре
- 2 бода за полазнике
- Похађање је бесплатно
Едукација је доступна 24/365 на интернет страници Градског завода за јавно здравље Београд.
За техничку подршку и информације о приступу онлајн едукацијама можете контактирати администратора на admin@gzzjzbeograd.edu.rs или телефоном на број 011/2078-684.
Проблем усвајања пракси правилне исхране у популацији Републике Србије носи многе сличности са стањем у упоредивим, али и у земљама које су на вишем степену економског развоја. Кључни проблеми исхране нашег становништва, могу се у извесној мери поредити са популацијама укојима доминира тзв. западни начин исхране, богат додатим шећерима, засићеним мастима и натријумом (кухињском сољу). Налази из Истраживања здравља становништва Републике Србије говоре да је 2019. године у нашој земљи било 40,5% нормално ухрањеног становништва старијег од 15 година, а са друге стране је више од половине (57,1%) било прекомерно ухрањено, од којих је предгојазних 36,3% и гојазних 20,8%. Промовисањем принципа правилне исхране и адекватним популационим приступима питањима исхране, могу се отворити нови начини за побољшање јавноздравствених активности намењених унапређењу исхране становништва. Коначно, у садејству са другим мерама подршке усвајању образаца исхране, попут регулаторних, економских, маркетиншких и других аспеката, укупан рад на побољшању квалитета исхране становништва добија пуну ефективност.
PDF Презентација: Правилна исхрана - јавноздравствени аспекти и нове препоруке 1. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Republički zavod za statistiku – Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2019. https://www.batut.org.rs/index.php?content=2227
2. U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. 9th Edition. December 2020. Available at DietaryGuidelines.gov
3. Willett W, Rockström J, Loken B, Springmann M, Lang T, Vermeulen S, Garnett T, Tilman D, DeClerck F, Wood A, Jonell M, Clark M, Gordon LJ, Fanzo J, Hawkes C, Zurayk R, Rivera JA, De Vries W, Majele Sibanda L, Afshin A, Chaudhary A, Herrero M, Agustina R, Branca F, Lartey A, Fan S, Crona B, Fox E, Bignet V, Troell M, Lindahl T, Singh S, Cornell SE, Srinath Reddy K, Narain S, Nishtar S, Murray CJL. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019 Feb 2;393(10170):447-492. doi: 10.1016/S0140-6736(18)31788-4.
4. Li Y, Schoufour J, Wang DD, Dhana K, Pan A, Liu X, Song M, Liu G, Shin HJ, Sun Q, Al-Shaar L. Healthy lifestyle and life expectancy free of cancer, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: prospective cohort study. BMJ. 2020 Jan 8; 368.
5. ESC Task Force for cardiovascular disease prevention in clinical practice. 2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. European Heart Journal (2021) 42, 3227-3337 doi:10.1093/eurheartj/ehab484